ÜLKENİN EN GÜNCEL KONUSU laiklik
İnsan türü dünyada düşüncelerini şu temel ayrımla şekillendirmiştir: Atalardan aldığımız hazır kültürle "şu şudur, bu budur" deyip kalıplaşmış bilgileri dogmatik şekilde mi sürdüreceğiz, yoksa çalışıp didinip, araştırıp doğadaki nedenselliği çözümleyip bilimi geliştirecek ve bilimin ışığında dogmalardan arınarak gerçeğe ulaşmaya mı çabalayacağız.
Laiklik demek dogmatik düşüncelerden arınmak ve bilimin ışığında yürümek demektir. Yoksa laikliği din ile devlet işlerinin ayrılması diye tanımlarsanız, birileri de çıkar "devlet niye dine karışıyor o halde? Niye diyanet var? Niye din dersi var?" diye soruverir. Birileri de çıkar "devlet laik olur, kişi laik olmaz. Kişi laik olursa dinsiz olur" deyiverir. Böyle ilkokul düzeyinde laiklik tanımı olmaz.
Laikliğin tanımı, "dogmaları baz almamak"tır. Laik kişi, kurum, devlet, her ne ve her kimse dogmatik verileri baz almaz. Kişi ise yaşantısında, kurum ise yönetmeliklerinde, devlet ise yasalarında baz almaz. Dogmatik verilere göre kural koymaz ve belirlemez. İsteyen vicdanında koyar ve titizlikle uygularmış, ona da karışmaz.
Hemen yarın bir önerge verilsin, din dersleri ve diyanet öbürgün kaldırılsın demiyorum. Ama şunu diyorum: Bu gerçekleri tartış artık, tartışmaktan korkma, yavaş yavaş gör artık ve anla artık, daha hala uyumaya, tembelliğe, hazırcılığa, dogmalardan beslenip kolaycılıktan geçinmeye devam etme, beynini aç, düşünceni özgür, vicdanını hür, fikrini aydınlık yap Türkiyem..